6 november 2008

Pompoen (2): mislukt experiment

Gisterenavond, tussen de bedrijven door, me aan een experiment gewaagd. Ik schreef al dat ik bar weinig met pompoen doe en dus is het volgende wel heel gewaagd voor mijn doen. Panna cotta met pompoen. Een toet, of chique gezegd een dessert. Panna cotta maak ik toch wel met enige regelmaat omdat het zo makkelijk is. En waarom niet eens in plaats van zomerfruit ter garnering een zoetige groente als pompoen gebruiken, maar dan vermengd door de room zelf? De pompoen ging eerst in stukken in de oven tot het vruchtvlees zacht was. Pureren en kruiden met munt. Ondertussen ging de slagroom met witte basterdsuiker en nog een schepje vanillesuiker in de pan. De gelatineblaadjes geweekt en in de inmiddels gekookte room, op laag vuur, opgelost (eerst uitknijpen die geweekte gelatineblaadjes). Vervolgens klopte ik de pompoenpuree er doorheen. In vormpjes gegoten en hup, de koelkast in. Op de foto zie je het al: de pompoen heeft zich niet bepaald lekker met de room gemengd. Kleine korreltjes tussen de zachte en opgesteven room en dat geeft geen lekker "mondgevoel". Maar bovenal is dit gigantisch machtig en na een paar lepeltjes vond ik het wel weer genoeg. Mwah dus. Het feit dat ik enigszins grieperig ben, doet trouwens zo'n experiment ook geen goed. De munt vond ik overigens wel een erg goede smaaktoevoeging maar ik had net iets te veel genomen. Ga ik dit nog een keer doen? En dan de boel echt verfijnen? Ik denk dat ik volgende keer toch maar iets anders ga doen met pompoen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ondanks de blaadjes ziet het er niet aantrekkelijk uit. Gewoon lekker pannacotta met rood fruit dus. Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet kapot van pompoen. Ik vind het een pokkewerk om dat ding te schillen/pellen/in stukken te hakken, hij smaakt naar niks, dus heeft veel nodig en eigenlijk vind ik het resultaat meestal al het werk niet waard. Laatst had ik een pompoensoepje, wat dankzij heel veel Indiase toevoeginkjes best lekker was, maar ik ben er wel ruim anderhalf uur mee bezig geweest. Dat vind ik teveel voor een soepje. Zo kapot ben ik er niet van.
Sterkte met de griep.

Aan tafel met Tanja zei

Haha, het ziet er inderdaad niet aantrekkelijk uit :-) Griep valt wel een beetje mee, verhoging en snotterig en wat koud, maar bedankt!

Anoniem zei

De ene pompoen is de andere niet wat smaak betreft!

Voor dit gerecht zou je dubbel moeten pureren of triple zo je wilt anders blijf je korreltjes proeven.

Dat wil zeggen, pureren in de keukenmachine, en door een fijn zeef en dat misschien niet 1 maar 2 keer.

Eigenlijk zou pompoen uit blik prima geschikt zijn voor dit gerecht ea, maar de smaak absoluut niet!

Wieke zei

@ Carla: de meeste pompoenen hoef je helemaal niet te schillen! De schil kookt of bakt vanzelf zacht. Alleen even schoonboenen dus.