13 februari 2011

Wontons maken

Ik bedacht me dat ik zelf maar eens wontons moest maken. Meestal haal ik die dingen uit de diepvriezer van de toko. Maar aangespoord door de Britse televisiekok Ching-He Huang, vond ik dat het tijd werd om me een klein beetje meer te verdiepen in de Chinese keuken.

Nodig voor 36 stuks:
1 pak wontonvelletjes (te vinden in de vriezer van een Chinese toko), een losgeklopt ei. Voor de vulling: 200 gram varkensgehakt, 200 gram rauwe tijgergarnalen (gepeld en ontdaan van darmkanaal), 1 fijngesneden bosui, 1 eetlepel vers geraspte gember, 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn, 1 theelepel geroosterde sesamolie, 2 theelepels maïzena, versgemalen witte peper.

Bereiden:
Laat de wontonvelletjes ontdooien en maak ondertussen de vulling. Het varkensvlees heb ik zelf gehakt in de blender en ik had daarvoor een hamlap genomen. De garnalen maak je schoon en hak je in de blender tevens fijn. Vermeng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar.Leg de ontdooide wontonvelletjes op een werkblad en schep op elk vel, in het midden, anderhalf theelepel vulling. Bestrijk de randen van de vellen met het losgeklopte ei. Hou het velletje met de vulling in je hand en strijk rondom de vulling het deeg naar boven zodat een balletje gevormd wordt. Plak het deeg vlak boven het balletje goed tegen elkaar en draai de bovenkant dicht (een kwartslag draaien).

Breng een pan water aan de kook, draai het gas op half hoog en leg de wontons in het borrelende water. Je hoeft niet alles in een keer in de pan te doen (wat je niet nodig hebt vries je gewoon in). Laat de wontons vijf minuten pocheren tot de  wontons een beetje doorschijnend zijn en komen bovendrijven. Wie de wontons rechtstreeks uit de vriezer in de pan doet, moet op een kooktijd van 8 tot 9 minuten rekenen. Controleer de gaarheid door een wonton door midden te snijden. Is het gaar, dan haal je de wontons er met een schuimspaan uit.


Serveer de wontons als borrelhapje met een sesam-sojadressing, chilisausje en met in ringetjes gesneden bosuitjes. Je kunt de wontons natuurlijk ook in een heerlijk Chinees soepje verwerken. Zelf vond ik het resultaat prima en heb een deel gegeven aan een klussende en hongerige buurman. Het ging er goed in.


6 opmerkingen:

Carla zei

Knap nou weer van jou zeg, ik koop ze dus bij de (grote) toko in Rotterdam. Ze zien er heerlijk uit, complimenten!

Aan tafel met Tanja zei

Thanks, my dear! Het was ook best leuk om te maken.

Marsepein zei

Zien er mooi uit, hoor!

Ellen zei

Ze zien er al lekker uit! Zelf nog nooit gemaakt.

vincent zei

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

T-shirrtje zei

Wat het extra lekker maakt is wat knoflook en ipv gehakt speklappen gebruiken die je helemaal fijnhakt met een goed med (niet de keukenmachine want dan wordt het lijm). Wontons zelf maken is lekker en leuk =)