21 augustus 2011

Artisjok


Bij ons in de Rivierenbuurt ligt naast de Speeltuinvereniging een strook grond die door de gemeente ruim twee jaar geleden is gesaneerd. De strook is aan de buurtbewoners gegeven die graag voor hun deur, in de stad, willen moestuinieren. Trompenburg's Tuin is inmiddels een groot succes -gezien de handgeschreven bordjes met het verbod voor onbevoegden groenten te grissen uit de tuin- en gisteren stond onder andere de artisjok er geweldig mooi bij. Zo'n plaatje bracht mij op het idee om in ieder geval artisjok die avond te eten.

De kooktijd van de artisjok is uiteraard afhankelijk van de grootte. Sommige hebben het formaat 'grapefruit' maar die ik kocht was een tik kleiner. Zet de artisjok (waarvan je eerst de steel hebt afgesneden) op in ruim water met zout en wat uitgeperst citroensap. In mijn geval was de kooktijd van een klein half uurtje voldoende. 

Ondertussen maak je een sausje: een vinaigrette of een sausje op basis van mayonaise. Het liefst heb ik de artisjok met iets zurigs. Als de artisjok gaar is laat je deze op de kop even uitlekken. 

En dan begint het pellen, dippen in saus, het vlees uit het blaadje zuigen (klinkt best 'viezig') tot het moment waar je, ik althans, echt naar uitkijkt. Het hooi op het hart van de artisjok komt in zicht! Dat is het moment dat een mesje of lepeltje erbij gepakt wordt. Meestal kun je het hooi zo uit het vlees van het hart trekken maar eventueel resterende sprietjes kun je weg schrapen met mes of lepeltje. Het opeten van het hart van de artisjok is werkelijk het hoogtepunt van deze vrucht (bloem?).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja ik zou ook graag pelen,zuigen en hartje begeren:) Maar als ze te verkrijgen zijn hier zijn ze zo duuuuuur:(

Saskia zei

Ik hou eigenlijk alleen van artisjokken als ze ingelegd zijn in olie, zo vers vind ik ze maar muffig...

hannie zei

Ja, heerlijk! Een week of twee geleden had ik ze ook. Echt een feestje. En ik vind het ook zo'n gezellig soort eten.