4 september 2008

Rillettes aux deux saumons


Eén van de beste recepten die ik weer sinds tijden uit de Allerhande heb gevist, met dank aan vriendin Caro waarbij ik dit voor het eerst proefde. Ook terug te vinden op ah.nl/kookschrift. Ik geloof dat het een recept is van ene Foppe. Drie keer gemaakt en nu al favoriet bij veel vrienden: "kun je me dit recept geven?" Wel, hier is-ie:


Nodig: 2 sjalotten, een halve winterpeen, 100 ml witte wijn, 2 el witte wijnazijn, 100 ml water, 1 takje tijm of 1 tl gedroogde, 1 laurierblad, 150 gram zalmfilet, 75 gram boter op kamertemperatuur, 1 eidooier, 1 el crème fraîche, 75 gram gerookte fijngesneden zalm, 1 el citroensap, zout en peper.

Bereiden: Snijd 1 sjalotje en de winterpeen grof, breng tegen de kook aan in 100 ml water met de wijn, wijnazijn, tijm en het laurierblaadje. Breng dit op smaak met zout en peper en laat de bouillon een half uurtje zacht trekken. Leg de zalmfilet in de bouillon en laat 5 minuten trekken (de bouillon mag natuurlijk absoluut níet koken) en draai het vuur uit. Laat de zalm in de bouillon afkoelen. Snij het tweede sjalotje zeer fijn en haal de zalmfilet uit de pan, pluis de vis uit met twee vorken. Klop vervolgens in een kom de zachte boter met eidooier en crème fraîche tot een schuimig geheel. Schep de gepocheerde zalm, de gerookte zalm en de fijngesneden sjalot hier doorheen. Breng op smaak met citroensap, grof zout en peper uit de molen. Zet de rillettes minstens een uur in de koelkast weg. C'est ça, maar oh wat verrukkelijk! Serveren met grof brood.

1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt verrukkelijk! Vooral de jongere mannen hier zullen het prettig vinden. Met dank dus Tanja! En een mooi blog zeg, complimenten!