18 april 2010

Iets uit Niets: spaghetti alla puttanesca



















In het kader van het 22e Foodblogevent, ditmaal in handen van Klary Koopmans, is hier mijn bijdrage aan 'Iets uit Niets'. Ik moet jullie eerlijk bekennen: dit recept is niet uit mijn creatieve brein ontsproten maar ben er toevallig achter gekomen dat ik altijd de ingrediënten voor deze overheerlijke pastasaus in huis heb. Vier onverwachte mee-eters? Geen probleem! Tien trouwens ook niet want ik heb altijd meer dan 1 blik gepelde tomaten en ansjovis in huis.

In de vriezer ligt altijd peterselie, de oregano groeit en bloeit op het balkon en al zou ik gebrek aan verse hebben: gedroogde ligt altijd op voorraad. Kortom: dit is mijn ultieme recept voor mocht ik geen boodschappen willen of kunnen doen, onverwachte tafelgenoten hebben of als ik geen zin heb om lang in de keuken te staan. Dit gerecht staat namelijk binnen 15 minuten op tafel en is dus ook uit praktische overwegingen beslist de moeite waard.


Wat heb je nodig voor vier personen?
400 gram spaghetti, 1 blik gepelde tomaten, 1 rood fijngesneden pepertje, twee tenen knoflook, 1 fijngesnipperde ui, 1 eetlepel verse fijngesneden oregano of 1 theelepel gedroogde, 2 eetlepels gehakte platte peterselie, de inhoud van 1 blikje ansjovisfilets fijngesneden, 100 gram zwarte olijven in ringetjes gesneden, 1 eetlepel kappertjes, zout, peper en 2 eetlepels olijfolie.

Bereiden:
Fruit in een pan op laag vuur ongeveer vijf minuten de rode peper, ui en knoflook in olijfolie. Voeg daarna de fijngesneden ansjovisfilets toe en roer goed door. Voeg de gepelde tomaten, olijven, kappertjes en oregano toe en laat de saus ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen. Voeg peper en heel eventueel zout toe (de ansjovisfilets zijn zelf natuurlijk ook behoorlijk zout). Kook ondertussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing al dente en giet af. Verdeel de spaghetti over vier borden, schep de saus er bovenop en garneer met platte peterselie.


Overigens verschijnt in augustus het kookboek 'Haal meer uit je kast' van Tal Maes. Voor iedereen die niet weet wat je nog meer kan doen met een aangebroken potje currypasta dat ooit is aangeschaft voor een bepaald recept.

5 opmerkingen:

Yannah zei

fijn recept, lijkt me heerlijk!!

VnO zei

Wie heeft de naam van dit recept verzonnen? Waarschijnlijk de vrouw met het oudste beroep op aarde.

Aan tafel met Tanja zei

Dag Frank,
Zou het? Ik denk eerder dat het de heren zijn geweest die de associatie tussen deze pikante pasta en de dames van lichte zeden hebben gemaakt! :-)

hannie zei

Inderdaad het perfecte gerecht om een dagje uit de kast te eten.
Ik ben het gaan maken na de fantastische film Estomago.

rob alberts zei

Makkelijk en lekker.

Een oude Italiaanse vriend kom wonderen met pasta, een uitje, pepertje en knoflookje!

Smakelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost