Een tijd geleden alweer, op 8 maart 2009, maakte ik kaassoesjes die nergens naar leken. Plakjes niet gerezen, kaasachtig, gegaard deeg was het resultaat. Dat moest over. Ditmaal trok ik 'De kunst van het koken' van Julia Child uit de kast. De verschillen in receptuur zijn er wel degelijk en het resultaat navenant. Godzijdank!
Je maakt eerst het soezenbeslag, een beslag dat je ook heel goed kunt gebruiken voor zoete soezen. Indien je de zoete variant kiest, verminder je op de onderstaande ingrediënten het zout tot een snufje en voeg je een theelepel suiker extra toe.
Soezenbeslag (voor kaassoesjes): een pan met dikke bodem, een spuitzak, 1/4 liter water, 6 eetlepels boter, mespunt peper, een theelepel zout, een snufje nootmuskaat, 125 gram bloem en 4 grote eieren.
Doe water, boter, zout, peper en nootmuskaat in de pan op middelhoog vuur tot de boter gesmolten is. Neem de pan van het vuur en stort in een keer de bloem in de pan en roer heel goed door. Zet de pan weer op het middelhoge vuur en blijf roeren totdat er een deegbal ontstaat die loslaat van de bodem van de pan.
Neem weer de pan van het vuur en maak een kuiltje in de bal deeg en breek daar 1 ei in. Roer goed door tot het deeg totaal het ei heeft opgenomen en roer ei 2 erdoor. Herhaal dit tot alle eieren er door heen zijn geroerd. De laatste eieren vergen iets meer klopwerk omdat het iets langer duurt voordat nummer 3 en 4 zijn opgenomen.
Tot zover het soezendeeg: je kunt het deeg enkele dagen in de koelkast bewaren (invetten met een beetje boter en afdekken met papier) of zelfs invriezen. Indien je het deeg inderdaad later gebruikt voor bijvoorbeeld kaassoesjes dan dien je het deeg weer even op laag vuur op te warmen.
Om van soezendeeg kaassoesjes te maken heb je op bovenstaande ingrediënten nog 120 gram geraspte kaas en een losgeklopte eidooier nodig. Voor de kaas gebruikt men meestal gruyère of een mengsel van het eerste met Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Meng de geraspte kaas met het soezenbeslag, kruid nog even bij met zout en peper en vul een spuitzak met een klein mondje hiermee. Maak kleine rondjes van het beslag op de bakplaten en zorg ervoor dat tussen de rondjes plusminus 5 centimeter aan ruimte zit. Bestrijk de rondjes met eigeel en schuif de bakplaten 20 minuten de oven in. Als de soesjes klaar zijn -en mooi gerezen!- zet je de ovendeur open en laat dit een beetje afkoelen. Geweldig lekker als borrelhapje en bovendien een zeer democratisch geprijsd borrelhapje.
3 opmerkingen:
Oh, dat is een leuk idee om nog met de meiden te maken. Zag zo'n filmpje van Holtkamp over soesjes...
Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst met veel dikke zoenen!
Grappig zeg! Jaren en jaren geleden, toen C. en ik nog samen in Rotterdam woonden maakte ik deze van Julia Child: perfect!
Ha dames, jullie ook een heel fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2011 toegewenst! @ Carla: het is toch een heel erg goed kookboek, dus het verbaast me niets dat jij de soezen destijds ook perfect vond. @ Chris: inderdaad een goede klus voor de dametjes!
Een reactie posten