30 december 2010

Recettes pour bien vivre


Er was eens ooit in, pak 'm beet, 1870 een Franse man die al zijn recepten noteerde in een kookschriftje. In prachtig handschrift noteerde hij nauwgezet de receptuur van gerechten die hij voor een dierbare maakte. Soms tekende hij er een huppelend varkentje (filet de porc) of een waggelende eend bij. De dierbare heet Marie Poitié, de naam van de man is helaas onbekend.

De rest van de geschiedenis is bekend: de inboedel van een verlaten huis in Frankrijk wordt opgekocht, een gedeelte belandt in Nederland en komt uiteindelijk terecht bij een verzamelaar van Frans antiek. Styliste Marjolein Vonk liet het schriftje aan kok in ruste Manfred Meeuwig (ooit werkzaam bij Troisgras ***) zien en zocht een uitgever. Het resultaat is Recettes pour bien vivre, Franse klassiekers voor nu.

Nog iets nieuws onder de zon? Nee! Zie het als een ode aan de klassieke Franse keuken, de goede Franse burgerkeuken van weleer. De door mij verleden week gemaakte terrine de campagne, jambon persillé, rouget au pistou, galette aux oignons, pot au feu, onglet aux échalottes, pommes dauphines, gâteaux aux noisettes, enzovoorts.


Alle receptuur is door Manfred Meeuwig strikt opgevolgd, daar waar er toch onduidelijkheid optrad is er geredigeerd om het voor ons lezers wel leuk te houden bij het bereiden van deze gerechten. Het resultaat is er naar: werkelijk een ode aan, wat mij betreft, een van de lekkerste keukens ter wereld. Zalig leesvoer dus. Met dank aan de prachtige fotografie van Kranendonk en styling van Vonk. En natuurlijk mag een voorwoord van Johannes van Dam niet ontbreken.


Rechts op de tafel: het origineel
Recettes pour bien vivre
Manfred Meeuwig, Marjolein Vonk, Sigurd Kranendonk
ISBN: 978 90 8989 2225
€ 29,95

7 opmerkingen:

JaartalOnline zei

Veel plezier, geluk en gezondheid in 2011

Theo zei

Dit boek wil ik op zijn minst even inkijken! Bedankt voor de tip.

Françoise zei

Beste wensen voor 2001!
Ik wist niet van dit boek, en ik zal ernaar kijken!

Carla zei

Het boek van Peter Klosse, wat door jullie is/wordt uitgegeven en waar ook pagina's aan Matthieu gewijd zijn, zou ik graag willen, maar ik ben de titel kwijt helaas.

Aan tafel met Tanja zei

Dank voor jullie reacties en @ Carla: dat is 'De chef en de wijn' maar gek genoeg pas in februari in Nederland te koop, terwijl het in Belgie al uit is :-(

Carla zei

Oh vreemd, maar dank je wel in ieder geval.

verhalen zei

Dag Tanja, mooie blog heb je! Ik wil je daarover graag een paar praktische vragen stellen mag dat? mijn mail: blonden.leferink@wxs.nl