13 september 2008

Linzensalade

Na een week vreselijk slecht gegeten te hebben -broodjes kroket, kleffe broodjes hamburger, gehaktballen uit de warmhoudbak, vage "gezonde" salades en nog veel meer viezigheid vier dagen lang op inkoopbeurzen- werd het gisteren écht tijd om in hemelsnaam iets normaals en vooral ook thuis te eten. Goed, het werd onder andere een linzensalade. Volgens mij komt dit recept uit een van de NRC-kookboeken.







Nodig voor vier personen
150 gram linzen (groene linzen uit Le Puy), 1 laurierblaadje, 100 gram ontbijtspek in dobbelsteentjes, 1 ui, twee tenen knoflook, 2 eetlepels olie, 3 theelepels suiker, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels Japanse sojasaus, peper en zout, 1 kleine appel.

Bereiden
Was de linzen en breng in ruim water met het laurierblaadje aan de kook en laat ze ongeveer een half uur zachtjes garen met deksel op de pan. Giet de linzen af en laat ze afkoelen. In de tussentijd bak je het ontbijtspek van een voorheen vrolijk varken uit. Schep het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak in het overgebleven vet in de pan (indien niet veel dan wat olie toevoegen) een fijngesnipperde ui met de suiker goudbruin. Let op dat het niet té goudbruin of liever gezegd aangebakken wordt want dat overheerst in de salade. Voeg de knoflookteentjes uit de knijper, 2 eetlepels olie, wijnazijn en sojasaus, peper en zout toe en laat dit even pruttelen. Schep de afgekoelde linzen met het uitgebakken spek en het uimengsel door elkaar en laat dit minstens een uur staan. Schil vlak voor het opdienen de appel en snij deze in kleine stukjes en voeg dit toe aan de linzensalade.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Tanja!
Via via kwam ik hier terecht. Je zit nog in de boekenbusiness. Goed.
En linzensalade: nog beter!
Zelf geen tijd mee om veel te pennen maar ik hou een soort visueel archief bij op:
http://www.flickr.com/photos/chambredamis/

Aan tafel met Tanja zei

Ha Matthieu,
Laat even een e-mailadres achter. Op je visueel archief kan ik volgens mij niet reageren. Overigens, ik herkende slechts 1 gerecht van de fotorep Martin B!

Anoniem zei

matthieu.beudaert@telenet.be
groetjes, m