13 oktober 2008

Studentenkookboek


Ik was eigenlijk niet van plan om hier een studentenkookboek onder de aandacht te brengen maar dit exemplaar was ik aan het doorbladeren en opeens waande ik me bijna een kwart eeuw terug. Wat kookte ik ook alweer, toen ik op kamers ging? Ik herinner me veel kip kerrie (ja uit een pakje en helemaal in de stijl van "een beetje van jezelf en een beetje van Maggi), een variatie op ratatouille (makkelijke eenpans), maaltijdsalade met als basis ijsbergsla, voorts aangevuld met paprika, tomaat, feta, olijven, komkommer, gekookt ei en cashewnoten. Ja, cashewnoten! In een of ander ringbandje gingen mijn eerste verzamelde en gemaakte recepten. Pesto uit een potje deed z'n intrede en er werd veel gekookt met crème fraîche. Een van de hoogtepunten was kippenbout gestoofd in cider, afgemaakt met wat room en opgediend met gebakken schijfjes appels. En als we echt geld over en er vóór over hadden dan kochten we vlees bij Rodrigues op de Vijzelgracht en werd er een godenmaal bereid.

En nu blader ik het Studentenkookboek door, geschreven door Cijn Prins en Marijke Sterk. Beginnend bij het ontbijt en eindigend met anti-katerrecepten. Ik zou denken dat die anti-katerrecepten juist als ontbijt gebruikt dienen te worden. Maar ja, dat opent in het debuut van Cijn Prins ook zo rottig! Het is een heel gevarieerd kookboek, anders dan de cover doet vermoeden, voor beginners geworden: hier niet alleen makkelijke pasta- en rijstgerechten, variaties op omeletten of roerbakgerechten maar ook klassiekers als Hachis Parmentier, gazpacho, haringbietensalade. Of juist hedendaagse makkelijke gerechten als salade Caprese en BLT-sandwiches.

Deze paperback is sober van uitvoering, hier en daar een illustratie in zwart/wit en telt exclusief het receptenregister 201 pagina's. Het heeft een sympathiek prijsje van € 8,95 en het ISBN is 978 90 5897 6178. Ik vind het wel geinig. Ik kreeg toen ik het huis uit ging van mijn moeder het Vegetarisch Kookboek mee uit de Prisma Kookboekenreeks. Oh ja, en een waanzinnig goede braadpan uit de erfenis van oma. Cijn Prins heeft een wat betere keukenbasis dan ik destijds: het is tenslotte de dochter van Jonah Freud die haar debuut maakt in kookboekenland.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk die herinneringen, wat te koken op kamers. Jij en het (sober uitziende) boekje gaan verder dan mijn treurige gerechten als student. In de laatste Elle Eten ook een leuk 'ohja toen'artikel ("Het eeuwige eten").

Aan tafel met Tanja zei

Lijkt me wel een aardig idee om te vernemen wat we allemaal aten toen we net uit huis waren.

Anoniem zei

Wel laat ik daar eens wat van zeggen. In 1974 ging ik uit huis om te trouwen, weliswaar geen cent te makken maar toch werd er gekookt en nog best lekker ook!
Een van de "feest" gerechten van toen was Tong Picasso, je weet wel met gebakken vruchten,ananas, banaan, gember volgens mij vergeet ik er een.
Jasses, je moet er toch niet meer aan denken.

Anoniem zei

Oei, tong Picasso kan ik me ook herinneren, nu houd ik niet van fruit bij mijn eten, maar toen was het super chique.
Mijn vriendin trouwde in 1975 en die had forel in folie gegaard. Er zaten toch een aantal gasten aan tafel die geen idee hadden, wat er mee aan te vangen, en helemaal niet meer toen ook nog bleek dat de kop er nog aan zat:-D
Sommigen gezichtsuitdrukkingen vergeet ik niet licht.
Verder kan ik me herinnerineren dat de garnalencoctail en het pasteitje met ragout opgeld deden.
Op het verpleeghuis doe je de bewoners en steeds weer een plezier mee, ze associëren deze voorgerechten duidelijk met feest.
Hartelijke groet, Anne.