28 augustus 2011

Foodblogevent augustus 2011: Aziatische salades

In het kader van het Foodblogevent augustus 2011, georganiseerd door Robin, hier mijn bijdrage op de valreep. De keuze was niet erg moeilijk omdat ik weinig Aziatische salades op mijn repertoire heb staan. De Vietnamese rolletjes vallen af want dat recept vind ik echt te simpel alhoewel de dipsaus echt goddelijk is. De frisse zomerse salade met noedels en kip zou een optie kunnen zijn, maar dit gekozen recept is echt leuk om te maken en bijzonder lekker. In april heb ik deze salade voor het eerst gemaakt en nadien is de kip in kleverige saus met mango nog vier keer in huize Aan tafel met Tanja geserveerd en hoe toevallig: gisteren nog met vriendin Carin gegeten. Dus hier mijn bijdrage: kleverige Thaise kip met mangosalade.

Voor vier personen heb je vier kippenbouten nodig. Die ontbeen je -de eerste keer voor mij was een uitdaging- en de pootjes heb je niet meer nodig en kun je invriezen. Je houdt dus vier redelijk platte stukken kip over die je bestrooit met zout en peper. Verhit een lepel olie in een royale koekenpan en bak de kip, met het vel onder, in de pan krokant op hoog vuur, draai het vuur daarna iets lager en keer de kipstukken na zes minuten om en laat de andere kant ook bruinen. Na plusminus 10 minuten zijn de platte stukken gaar. Haal de kip uit de pan en dep droog met keukenpapier.

Fase 2 kan nu beginnen: doe in diezelfde koekenpan de volgende ingrediënten: 3 el Thaise vissaus, 3 el lichtbruine basterdsuiker, 1 el limoensap (vers dus niet uit een flesje), geraspte gember van een stukje gemberwortel van 3 centimeter, 1 fijngesneden rood pepertje.  Roer dit goedje tot de suiker helemaal opgelost is en laat nog even lekker sudderen. Haal de pan van het vuur en snij de kip in mooie plakjes en doe deze terug in het, inmiddels, kleverige sausje en laat staan.

Fase 3: dit kan eigenlijk gelijkertijd met het aanbakken van de kip, maar goed ... Verhit in een kleine koekenpan wat olie en voeg daar 4 in reepjes gesneden sjalotten toe. Op hoog vuur aanbakken zodat ze lekker knapperig en bruin worden. Laat de krokante sjalotjes op een vel keukenpapier uitlekken.

En dan als laatste de mangosalade: schil een mango en schaaf rondom de pit het vruchtvlees met mesje op kaasschaaf er af. Meng de mangoflinters met: 2 sjalotten die je in dunne reepjes hebt gesneden, een in reepjes gesneden rode peper (mogen er ook 2 zijn), gesnipperde blaadjes van een klein bosje koriander en munt. Meng dit met een dressing van: sap van twee limoenen, twee eetlepels vissaus en 1 theelepeltje kristalsuiker (goed doorkloppen tot de suiker is opgelost). 

Opdienen: je kunt een grote schaal gebruiken of vier bordjes. Bedek de borden of schaal met de mangosalade. Leg daarop de kipreepjes in kleverige saus en snipper de krokant gebakken sjalotjes over de salade.

Het zal vast niet authentiek Aziatisch zijn maar lekker is deze salade wel!

3 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Oh, wat lekker, deze ga ik eens maken. Ben gek op de combinatie kip-mango.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Ja kip en mango dat is huwelijk uit hemel gemaakt.En als salade lekker vers en zomers;)

Sweettflower zei

Leuke bijdrage. Kip met mango smaakt altijd goed!